Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 4.12.2020
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

„Mi se trebamo prilagođavati osobama s invaliditetom, a ne one nama“

Župan Željko Kolar je uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom u petak, 4. prosinca 2020. godine, održao prijam za predsjednika Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Dragutina Bureka.

Župan Željko Kolar uputio je čestitku povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i zahvalio predsjedniku koordinacije Dragutinu Bureku na današnjem sastanku, ali i na radu u koordinaciji i udruzi invalida u Bedekovčini te preko njega čestitao i zahvalio se svim udrugama i članovima udruga koje rade u udrugama koje se bave s osobama s invaliditetom. „Iz onoga što sve rade udruge s područja naše županije, i naša Županija, i naši zajednički projekti pokazuju da smo mi vrlo senzibilizirani za osobe s invaliditetom, ali da svakodnevno moramo raditi dvije stvari. To je prije svega uklanjanje fizičkih barijera koje su često nepremostiva prepreka ljudima s invaliditetom, kako bi im olakšali njihovo otežano kretanje, a s druge strane da cijelo vrijeme senzibiliziramo javnost, da govorimo o našim članovima obitelji, našim susjedima, prijateljima kojima svi zajedno moramo omogućiti da im olakšamo njihov svakodnevni život i da im omogućimo da rade sve ono što oni i mogu raditi. A mogu raditi strahovito puno i to pokazuju iz dana u dan. Također, nekad se uhvate i u koštac s projektima koje se mnoge druge udruge ne bi usudile raditi“ - rekao je župan Kolar dodajući da su se na ovom sastanku složili da je praktično nemoguće uspoređivati aktivnosti, obim aktivnosti, veličinu projekata i angažiranost ljudi koji se bave tim projektima prije 4-5 godina i danas te naglasio kako samo u Udruzi invalida Bedekovčina je preko projekata zaposleno 26 ljudi. „Nemjerljiv je doprinos ovih udruga zbog čijeg se angažmana drastično na bolje promijenio i život osoba s invaliditetom. Ono što smo dogovorili je da će sljedeća koordinacija koju ćemo imati biti na dvije teme: formiranje zajednice udruga koje se bave s osobama s invaliditetom što bi Županiji olakšalo komunikaciju i oni bi preuzeli na sebe odgovornost raspodjele sredstava koje izdvaja Županija za rad udruga, a drugo je da će na toj koordinaciji biti prisutna i naša razvojna agencija kako bi dogovorili set besplatnih edukacija za ljude koji rade u udrugama, a kako bi se što bolje pripremili za novu financijsku omotnicu i opet bili među najboljima u Hrvatskom među udrugama koje se prijavljuju na EU projekte i privlače sredstva s kojima se brinu za osobe s invaliditetom“ – naveo je župan Kolar te ponovno naglasio poruku da se osobe s invaliditetom ne trebaju prilagođavati društvu, već se društvo mora prilagođavati osobama s invaliditetom.

Predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije i predsjednik Udruge invalida Bedekovčina Dragutin Burek naglasio je kako je vrlo zadovoljan suradnjom sa Županijom i načinom na koji vodi brigu o osobama s invaliditetom. „Sve naše udruge osoba s invaliditetom provode raznorazne projekte, prije svega “Pomoć u kući”, “Osobne asistencije”, “Pomoćnici u nastavi” i druge projekte, a to ne bismo mogli da nemamo potporu prije svega naše županije kao i potporu naših općina, gradova te Europskih fondova. Mi možemo funkcionirati jedino u suradnji sa županijom, općinama i gradovima te širom zajednicom i da se educiramo kako bi mogli što više koristiti sredstava koja nam nude fondovi Europske unije te resorna ministarstva. Na tom polju imamo više nego dobre rezultate i ja se nadam da će se takva suradnja nastaviti i dalje“ - rekao je predsjednik Koordinacije udruga OSI Dragutin Burek, koji je ovom prilikom u rad udruga osoba s invaliditetom pozvao i one osobe koje su do sada još nisu uključili kako bi svi zajedno povukli čim više sredstava i napravili što je moguće više za osobe s invaliditetom.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija ima dugogodišnji tradiciju u prepoznavanju potreba osoba s invaliditetom i dugogodišnju tradiciju u omogućavanju što boljih uvjeta, kako bi Županija postala što kvalitetnija inkuzivna zajednica za sve osobe s invaliditetom. „U proračunu KZŽ svake se godine u tu svrhu izdvaja se preko 3, 5 milijuna. Obično nastojimo svake godine osigurati jedan dio iz EU fondova, 2, 5 mil. kuna se upravo odnosi na taj novac, a preko milijun kuna su naša izvorna sredstva. Možda i nije toliko važan iznos koliko su važne zapravo sve usluge koje smo razvili na području KZŽ, počevši od onih najmanjih, djece s poteškoćama u razvoju i od usluge rane intervencije koja je na doživjela jedan zadovoljavajući stupanj“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti te podsjetila na sve aktivnosti koje Županija financira od najranije dobi do kraja života. „Osobe s invaliditetom se ne trebaju prilagođavati zajednici, zadatak svih institucija i svih nas u društvenoj zajednici je da prilagođavamo naše uvjete potrebama osobama s invaliditetom kako bi se one mogle što bolje realizirati, što bolje ostvariti i imati jednako kvalitetan i sretan život kao i svi ostali. Čestitam svima Međunarodni dan osoba s invaliditetom uz poruku da svaki dan trebamo brinuti da zajednicu prilagođavamo njihovim potrebama“ – poručila je zamjenica Petek te navela kako Krapinsko-zagorska županija financira edukacijskog rehabilitatora koji radi u dječjem vrtiću u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, potom rad kabineta za ranu intervenciju pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te zajedno sa jedinicama lokalne samouprave i prijevoz za dolazak djece u Centar. „Kabinet koji radi dva mjeseca brine za osmero mališana i njihovih obitelji kroz savjetodavni rad i pomaže im kako bi oni što bolje kompenzirali svoje poteškoće, rehabilitirali se i bili što spremniji ući prije svega u redovni sustav odgoja i obrazovanja. Za ranu intervenciju Županija izdvaja 250.000 kuna, a za sljedeću godinu smo namijenili 400.000 kuna i to zapravo pokazuje smjer kojim ide županija. Osim brige za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, tu je i briga za sve osobe s invaliditetom na području naše županije, koju vrlo kvalitetno provodimo uz pomoć i suradnju naših udruga, osoba s invaliditetom, koje nam kroz koordinaciju udruga pomažu kreirati politike, ali i detektiranju potreba kako bismo financijski pomogli realizaciji tih potreba, prije svega kroz naš natječaj. Kroz natječaj preko 200.000 kuna izdvajamo za projekte i programe osoba s invaliditetom“ – opisala je zamjenica župana za društvene djelatnosti te dodala kako brojka od 118 pomoćnika u nastavi za 131 dijete i mlade osobe pokazuje kako nitko od njih nije uskraćen za tu potrebu te da sva djeca imaju redovne uvjete odgoja i obrazovanja uz podršku pomoćnika.


U 2011. god. je na poticaj i uz potporu Županije 10 aktivnih udruga osoba s invaliditetom s područja županije osnovalo Koordinaciju udruga osoba s invaliditetom i potpisalo Sporazum o suradnji i partnerstvu s ciljem jačanja suradnje među udrugama i ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera, te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima i otad se redovito održavaju sastanci. Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije već tradicionalno organizira zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Ranijih godina obilježavalo se putem manifestacija, okruglih stolova, mimohoda i slično, dok je ove godine održan zajednički on-line tematski sastanak na temu: Izazovi rada udruga i života pojedinaca u doba pandemije.  Osim zajedničkog obilježavanja ključnih datuma kontinuirano se radi na unapređenju partnerstva kroz pružanje stručne pomoći u provedbi mjera. Također se nastoji i dalje potpomagati rad udruga, Koordinacije udruga i smatrati ih partnerima u projektima kojima se ostvaruju prava osoba s invaliditetom i pružati im sigurnost i zaštitu te omogućiti im zapošljavanje i razvoj u cilju promoviranja i postizanja višeg standarda. Također se vrlo intenzivno surađuje sa HZZ-om, PU Krapina, kako bi se potaknulo zapošljavanje osoba s invaliditetom.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 4.12.2020 | Prikazano 560 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
siječanj 2021
poutsrčepesune
28293031
1
 • 32 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • EMA I EMA, PRVE ZAGORKE ROĐENE U 2021.
 • 2
 • 22 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • KONVOJ POMOĆI KRENUO IZ ZAGORJA - Zagorke i Zagorci opet pokazali veliko srce!
 • 3
  15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  4
 • Pozivni centar za prijavu štete od potresa
 • 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova / članica Žup. savjeta mladih
 • Javni poziv – zapošljavanje pomoćnika / posrednika u projektu "Baltazar 4" - 6 dopuna
 • Savjetovanje - Pravilnik II. za provedbu mjera razvoja poljo. proizv. (2021.-2023.g)
 • Savjetovanje - Pravilnik I. za provedbu mjera razvoja poljo. proizv. (2021.-2023.g)
 • 5
 • Novih 270 doza cjepiva; Stožer o epidemiološkoj situaciji
 • 44 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 6
  52 nove osobe pozitivne na koronavirus
  7
 • Indikativni plan raspisivanja Mjera razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2021. g.
 • Peto dijete obitelji Bručić – Pavuk
 • Savjetovanje sa javnošću - Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mentorstvu
 • 13 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 8
 • Veliko hvala svim djelatnicama i djelatnicima u zdravstvu!
 • Ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - gradnja poljop. zgrade u Općini Radoboj
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • 9
  45 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  10
  11 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  11
 • Krapinske Toplice - župan proglasio prirodnu nepogodu zbog šteta od potresa
 • Šteta od potresa na OŠ Krapinske Toplice procijenjena na 2 milijuna kuna
 • 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Nastavak pomoći stradalima u velikom potresu
 • 12
 • Županija kupila 4 kontejnera za pogođena područja
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • 13
 • Poduzetnici u Poslovno-tehnološkom inkubatoru oslobođeni plaćanja zakupnine
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • POMOĆ OTIŠLA I ZA SISAK
 • 14
 • Proglašena prirodna nepogoda i za područje Općine Kumrovec
 • 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu županijskih priznanja
 • 1 MIL. KN. ZA VATROGASNU ZAJEDNICU KZŽ
 • Najavljena gradnja nove zgrade Područne škole Laz
 • 15
 • 29. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
 • NASTAVAK ŠKOLE – UČENICI SVIH ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA PONOVNO U KLUPAMA
 • 13 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • NASTAVLJEN PAD BROJA NOVOBOOLJELIH, UKINUT COVID ODJEL U STUBIČKIM TOPLICAMA
 • 16
 • 25 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • U energetsku obnovu ide i osnovna škola Marija Bistrica
 • Kako se nositi sa životnim promjenama uslijed potresa i pandemije koronavirusa?
 • 17
  9 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  18
 • Zbog potresa proglašena prirodna nepogoda i za područje Općine Tuhelj
 • Godišnji plan natječaja i javnih poziva za 2021. - civilno društvo
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 700 TIS. KN ZA RAD REGEA-e
 • 19
 • Župan proglasio prirodnu nepogodu i za Općinu Sveti Križ Začretje / POTRES
 • 18 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Prirodna nepogoda proglašena i za Grad Klanjec
 • 20
 • 25 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 816 tis. kn. vrijedni radovi na uređenju Centra za prirodu Zagorje
 • Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš tehničkog održavanja potoka Radobojčica
 • 21
 • 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 2,45 mil. kn. za cjelovitu obnovu OŠ Krapinske Toplice
 • Šteta od potresa na području županije premašila 26 mil. kn.
 • 22
 • Vincekovo – početak nove vinogradarske godine
 • 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Županijski stožer: epidemiološka situacija je dobra, nastavlja se cijepljenje
 • Oglas za prijam u službu u UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
 • 23
  6 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  24
  4 nove osobe pozitivne na koronavirus
  25
 • Zbog šteta od potresa prirodna nepogoda proglašena i za Općinu Bedekovčina
 • 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga u 2021. g.
 • 262728293031
  1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended