Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 24.1.2019
Zdravstvo, socijalna skrb, udruge i mladi

2,5 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu - Županija i dalje osigurava dodatne timove hitne medicinske službe

U ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Konjščini su u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine, župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić potpisali ugovor o sufinanciranju rada Zavoda, kojim je Županija dodijelila 2,5 milijuna kuna za timove T1 hitne medicine u Konjščini i Klanjcu.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako potpisivanje ovog ugovora predstavlja kontinuitet vrlo odgovorne zdravstvene politike koju vodi Krapinsko-zagorska županija. „ Sve županije u Hrvatskoj ukupno za dodatne punktove ili povećanje standarda s timova T2 na T1 izdvajaju 10 milijuna kuna, a KZŽ od tih 10 milijuna izdvaja 2,5 milijuna kuna. To je dovoljan argument koliko mi odgovorno pristupamo ustroju hitne medicine na području naše županije. Svačiji život je jednako vrijedan i svi stanovnici moraju imati jednake šanse za preživljavanje kada im je život ugrožen. Ono što ja očekujem od resornog ministra Kujundžića, s kojim sam razgovarao na tu temu i poslao mu dopis, kao i ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu RH, da s obzirom da je donesen novi zakon, ministar je u roku od 6 mjeseci dužan napraviti novu mrežu hitne. Mi očekujemo s obzirom da su Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje enormno povećana sredstva iz proračuna, da ovaj trošak država preuzme na sebe i da mreža ostane takva kakva je. Ako se to neće dogoditi, svi stanovnici KZŽ mogu biti mirni, Županija će i dalje sufinancirati ta dva tima i ni u jednom trenutku nećemo smanjiti postavljen standard“– istaknuo je župan Kolar.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić podsjetio je da se ovakav ugovor potpisuje već treću godinu za redom. „Ovime svim stanovnicima Konjščine i Klanjca omogućujemo kontinuiranu zdravstvenu zaštitu hitne medicine kroz 24 sata, budući da timove T2 koji rade kroz dan financira HZZO, a ovime se financiraju timovi T1 koji rade noću, vikendima i blagdanima. Time se svakako pridonosi kvaliteti zbrinjavanja pacijenata i svima se omogućava jednaka mogućnost preživljavanja. Naime, statistika se popravila u odnosu na razdoblje kada su ovdje postojala dežurstva, pa tako na području Klanjca od prijema poziva do dolaska do pacijenta imamo smanjenje za četiri minute, a u Konjščini za tri minute. Tako sada u Klanjcu timovima treba prosječno 17 minuta, a u Konjščini 14 minuta da dođu do pacijenta – kazao je ravnatelj Božić, dodajući da je generalno, na području KZŽ, prošle godine zabilježeno 28.000 poziva dojavnoj jedinici na broj 194. Vrijeme odaziva od prijema poziva do dolaska pacijentu je 16 minuta, odnosno 3 minuta bolje od zadnje uspostave mreže hitne. Standard u hitnoj medicini za ruralna područja je 20 minuta“ – rekao je ravnatelj Božić.

 

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki podsjetila je kako su sredstva za financiranje ovih timova osigurana su u sklopu Proračuna Krapinsko-zagorske županije, kojeg je Županijska skupština donijela 12. prosinca 2018. godine.  „Županija to dakako ne smatra samo obavezom nego i čašću, kako bi svi stanovnici mogli imati dostupnu zdravstvenu zaštitu“ – istaknula je predsjednica Skupštine KZŽ i dodala kako prostore ispostavama Zavodu za hitnu medicinu diljem Krapinsko-zagorske županije ustupa Dom zdravlja KZŽ.  „Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti će još jedan dio ambulanti ići u koncesiju – to će dakako biti one s puno pacijenata, dok će u Domu zdravlja ostati izuzetno potrebne, neophodne ambulante u malim središtima gdje je pretežno starije stanovništvo.  Bojim se da nam ne ostanu prazne ambulante, kao što se već događa u nekim drugim krajevima Hrvatske gdje se liječnici jednostavno ne jaljaju na natječaje, te pozivam sve gradonačelnike i načelnike da se odazovu sljedećem sastanku sa županom, da sjednu i razgovaraju, pa da zajedničkim snagama probamo pomoći, gdje treba da lokalna jedinica npr. proba osigurati liječniku stan, a Županija će nakon ovog ciklusa ulaganja u zgrade početi ulagati u ljude, drugim riječima osiguravati iz svojih sredstava specijalizaciju za primarnu medicinu“ – rekla je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i naglasila kako sve kreće od obiteljskog liječnika te da bez dobre i razgranate obiteljske medicine ne bi bilo ni ovako dobrih rezultata hitne službe.

Na temu eventualnog liječnika nadovezao se i župan Željko Kolar:  „Što se liječnika tiče, nadamo se da ćemo izdržati dok nam mlađe generacije kojih ima na Medicinskom fakultetu i koje mi sufinanciramo kroz stipendije završe i dođu nam u sustav. Zbog toga ćemo imati organizirani susret sa svim studentima 4.,5. i 6. godine medicine, sve zdravstvene ustanove će se predstaviti, organizirat ćemo i posjet da vide kako mnogo ulažemo, koliko smo dobro opremljeni, koje uvjete imamo. Ministarstvo graditeljstva kao nositelj projekta s Ministarstvom zdravlja radi na osiguravanju stambenog pitanja za zdravstvene djelatnike i KZŽ je već da se spremna u to uključiti, ali se moraju uključiti i gradovi i općine, pa ćemo održati“– rekao je župan Kolar..
  Kolar.

Na potpisivanju ugovora bio je i naelnik Općine Konjščina Mirko Krznar.  „To je od izuzetne važnosti, ne samo za građane Općine Konjščina, nego i za susjedne općine Hrašćina i Budinšćina. Još jednom hvala i županu i Županiji te svima koji su zaslužni za produljenje ovih ugovora“ – istaknuo je načelnik Krznar.


Zadnja promjena: 24.1.2019 | Prikazano 824 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna skrb,
udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
kolovoz 2019
poutsrčepesune
293031
1
 • Nabava sportske opreme i namještaja za dvoranu uz PŠ Hrašćina
 • Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima
 • Javni poziv - utvrđivanje građevne čestice - Željko Korman
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - MDK GRAĐEVINAR d.o.o.
 • 2
 • Iskazivanje interesa za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti
 • Odluka o poništenju natječaja za prijam u službu savjetnika za javnu nabavu
 • Po 13. put održana manifestacija Tak se negda pri nami delale
 • 3
  U Krapini petu godinu za redom održana proslava Oluje
  4
  5
  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
  6
  7
  Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Vedrana i Tihomir Hren
  8
 • Srednja škola Konjščina postala je ˝Škola ambasador Europskog parlamenta˝.
 • Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (šk.god.2019.-2020.)
 • Dopuna javnog poziva za pomoćnike u nastavi za školsku godinu 2019/2020
 • 9
 • „U Klanjcu se nikad neće graditi spalionica otpada“
 • 60 MILIJUNA KUNA VRIJEDNA ENERGETSKA OBNOVA ŠKOLA NA PODRUČJU KZŽ
 • 1011
  12
 • Održan 5.Memorijal Josip Mirt - Teček
 • Međunarodni dan mladih
 • 13
  POČELA GRADNJA NOVOG VRTIĆA U KLANJCU
  14
 • U TIJEKU RADOVI NA GRADNJI ROTORA U OROSLAVJU
 • Dan Općine Tuhelj
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Andrija Valjavec)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Saša Kovačec)
 • Krapinsko – zagorska županija predstavlja se u Bučogradu
 • U Mariji Bistrici održani 28. Susreti i hodočašće osoba s invaliditetom
 • Dan Grada Oroslavja
 • 15
  16
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Zvonko Jutriša)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (prometnica, N. Dvori Klanječki, Tomaševec)
 • Javni poziv studentima i studenticama medicine s područja KZŽ (sastanak 10.9.2019.)
 • 17
  Druženje branitelja u Oroslavju uz Dan grada
  18
 • 17. VOZOČAŠĆE KONJSKIH ZAPREGA I JAHAČA
 • U Mariji Bistrici održan 6. Susret klapa
 • 19202122232425
  2627282930311
  2345678
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova Cesi - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Video studio IN, Krapina, Doliće, Vladimir Ovčarić Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended