Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. listopada 2015.

Kulinarski show Chtef Zagorski chef, peto je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to je meso kokoši hrvatice te heljda i orasi. Na petom izdanju Chtefa Zagorskog chefa nastupit će Jakov Mirt, Terme Jezerčica, Donja Stubica, Mislav Božić, Hotel&Restoran  Villa Magdalena, Krapinske Toplice,  Ivan Đurkin Benkotić, Restoran catering  “Sermage” Sv. Križ Začretje, Marko Futivić, Bluesun Hotel Kaj, Marija Bistrica, Mirko Ljubić, Restoran Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice, Marko Živaljić, Majsecov mlin, Donja Stubica i Zdenko Brlić, Restoran Kod Golubeka, Zabok. 

Pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju koju čine gastronomski znalci Tomislav Špiček (predsjednik komisije), inače šef kuhnje u Kaptolskoj kleti, Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, trenutno vodi kulinarsku emisiju Kruške i jabuke, Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje i Ivana Vukmanić, članica žirija ispred  Gastronauta,  višestruko nagrađivana kuharica i gastronaut edukatorica.

Prof.dr.sc Zlatko Janječić sa  Agronomskog fakulteta Sveučulištta u Zagrebu, kojem je uže područje znanstvenog djelovanja zaštita hrvatskih izvornih pasmina peradi, imat će kratko izlaganje o zaštiti  izvornosti mesa i jaja kokoši  hrvatica na razini RH i EU.

Posjetitelji će moći će pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu tijekom kojeg ih očekuju degustacije brojnih zagorskih delicija poput meda, mesa zagorskog purana, bučinog ulja, neizostavnih štrukli i tradicionalnih Babičinih kolača  te vrhunskih zagorskih vina i pjenušaca poznatih zagorskih vinara Bodrena, Bolfana, Vugleca, Severa i Zdolca.

NOVOSTI na Chtefu Zagorskom Chefu:  1. Tri vrhunska zagorska restorana Academia, Villa Magdalena i klet Bolfan predstavit će zajednički projekt pod nazivom ZAGORJE 3D GOURMET EXPERIENCE, koji uključuje posebnu ponudu 3 degustacijska menija sa 5 slijedova u svakom restoranu, podijeljenih u dvije sezone, a svi detalji se mogu pronaći na web stranici www.zagorje-gourmet.com. 2. Ove godine na manifestaciji će svoje umijeće u spravljanju jela predstaviti i učenici Srednje škole Zabok, koji će na šestom izdanju Chtefa Zagorskog chefa sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji.

Manifestaciju Chtef Zagorski Chef posjetit će i članovi Kluba Gastronaut, kojeg čine vodeći hrvatski ugostitelji te stručnjaci u enologiji i ugostiteljstvu, koji tog dana započinju svoje dvodnevno studijsko druženje u Zagorju.

NAPOMENA: Dolazak novinara očekuje se najkasnije u 11,30 sati obzirom da natjecatelji tada ulaze u kuhinju i počinju kuhati, a novinarima će se omogućiti ulazak u kuhinju 11,40 sati (na 15 minuta).

OPĆENITO O MANIFESTACIJI: Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja – bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova.

Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocijenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled  jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela- moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela.

Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.