Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. prosinca 2016.

Krapinsko-zagorska županija osigurala je 68.500 kuna bespovratnih sredstava za potporu 14 tradicionalnih obrta koji su ispunili uvjete natječaja objavljenog 14. studenog. Sredstva su odobrena za stare zanate poput dimnjačara, proizvođača tradicijskih drvenih igračaka, proizvoda od keramike ili pak popravljače satova. Ugovore su korisnicima uručili predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek.

Predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta OK KZŽ Vlasta Hubicki ovom je prilikom podsjetila kako je Županija ovakve potpore prvi put dodijelila 2005. godine. „Tradicijski su obrti važni za očuvanje naše bogate tradicije, rijetkih vještina i znanja. Zadovoljni smo što čuvamo tradiciju i učimo naše mlade kako se prije živjelo, ali bili bi još zadovoljniji da svi zajedno uspijemo podići svijest o važnosti očuvanja naših obrta i dobijemo pravu potporu svih nadležnih institucijaporučila je predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki.

Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko FerekJambrek podsjetio je da su potpore dodijeljene temeljem Pravilnika za dodjelu potpora tradicionalnim obrtima s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa i tradicijskih gospodarskih vrijednosti te poticanja njihovog očuvanja i istaknuo kako se Krapinsko-zagorska županija snažno zalaže za razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta koji za posljedicu ima očuvanje tradicijske baštine, vještina i znanja koji su dio kulturno-turističke ponude naše županije.

Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Davor Pleško koji je osobito pohvalio inicijativu Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Krapinsko-zagorske županije za dodjeljivanje potpora. Potpisivanju ugovora je nazočila i pročelnica Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić.

 

Dobitnici potpora:

ANDROIĆ BOŽEK – Lončarstvo Andrioć obrt za proizvodnju keramike.

 BELOŠEVIĆ EDO – „Nena“ vezenje amblema, usluge i trgovina

ĐURINEK NIKOLINA – Krojački salon „Nina“

KOVAČIĆ IVAN – „Lončarija“

LESIČAR MATEJA – Obrt za proizvodnju licitara

MESAR IVICA – „Pan“ obrt za izradu tradicijskih drvenih igračaka

OBOROVEČKI DAMIR – Krojački salon „Beni“

PAVLINA BOGOVIĆ JASNA – Krojački obrt „Jasna“

POGAČIĆ IVICA – „Dimnjačar“

SAVIĆ MLADEN – „Kera-tims“ proizvodnja keramike i trgovina

ULAMA DRAGUTIN – Ljevaonica „Duni“

VIDOVIĆ TATJANA – „Art-dizajn“ proizvodnja i usluge

VRANČIĆ HRVOJ – Zlatarna Vrančić

ŽUČKO NADICA – „Urarska radionica“ i trgovina na veliko i malo


Fotogalerija