Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. listopada 2020.

Krapinsko-zagorska županija je kroz Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje proizvodnje Zagorskih mlinaca dodijelila ukupno 400.000 kuna. Sredstva su dobila trojica certificiranih proizvođača:  Centar Škudar iz Novog Golubovca 150.000 kuna, Kogutex tjestenine iz Konjščine 130.000 kuna i tvrtka Zebrano iz Bedekovčine 120.000 kuna. Ugovore o dodjeli sredstava je korisnicima uručio župan Željko Kolar, koji im je ovom prilikom i čestitao na kvaliteti njihovih proizvoda te posebno istaknuo važnost dosljednog i kontinuiranog provođenja mjera potpore. „Sve analize govore da ako tri godine za redom nemate pojedinu mjeru, ne možete mjeriti određeni rezultat. Proizvođačima mlinaca najavljujem da će ova mjera od 400.000 kuna bespovratnih sredstava ići i sljedeće 2021. i 2022. godine, s tim da ćemo sljedeće godine mjeru povećati na pola milijuna kuna, a ako će biti više certificiranih proizvođača, onda ćemo sukladno tome povećavati sredstva“  – najavio je župan Kolar te dodao da će se Krapinsko-zagorska županija brendirati kao turistička destinacija, jedinu regiju u Europi, koja ima zaštićeno glavno jelo, prilog i desert – puricu, mlince i štruklie. „To nema nitko. Dodatno i med, a uz naša zagorska vina, imat ćemo jednu posebnu promociju gastro – eno ponude Krapinsko – zagorske županije. To će biti naravno i dodatna promocija samim proizvođačima. Vjerujem da ćemo s jednom takvom dugoročnom politikom na neki način dali poticaj proizvođačima da u ova ne najbolja vremena krenu u nove investicije jer sam siguran da će im se to dugoročno isplatiti“ – zaključio je župan Kolar.

Na proces zaštite Zagorskih mlinaca ovom se prilikom osvrnuo direktor tvrtke Kodutex tjestenine d.o.o. Tomislav Gorički: „Bio je to dugotrajan proces koji je trajao osam godina, no 2017. uspjeli smo na nivou RH ostvariti nacionalnu zaštitu zagorskih mlinaca, a dvije godine kasnije uslijedila je zaštita na EU nivou, pa u tako od lipnja 2019. Zagorski mlinci postali 23. hrvatski proizvod upisan u registar zaštite zemljopisnog podrijetla i kvalitete. Ovaj se proizvod u suštini pravi samo od tri sastojka, brašna, soli i vode, ali je njegova najveća posebnost u tome što se čitav proces radi ručno, isključivo po proizvođačkoj specifikaciji koja je donijeta od strane proizvođača i kao takva usuglašena od strane ministarstva, pa je upravo tu najveća razlika između svih ostalih mlinaca i proizvoda koji se nazivaju zagorski mlinci. Vjerujem da će ove potpore od strane KZŽ biti dodatna motivacija i vjetar u leđa nekim novim budućim proizvođačima zagorskih mlinaca za koje imamo prostora na hrvatskom i europskom tržištu“ – poručio je direktor Gorički.

Direktor centra ‘Škudar’ d.o.o. iz Novog Golubovca Danijel Škudar rekao je da su naši preci izumili i proizveli mlince prije tri ili četiri stoljeća. „Proizveli su ih iz čiste neimaštine i siromaštva i taj proizvod simbolizira skromnost i poniznost te smatram da danas moramo spomenuti naše ljude koji su izgradili Zagorje, koji su učinili ovako lijepim kako danas je. Na nama je sada da opravdamo iskazano povjerenje od strane Županije i da pametno uložimo dana nam sredstva. Konkretno, mi ćemo uložiti u izgradnju skladišta za zagorske mlince, a investicija će biti realizirana kroz godinu dana“ – kazao je direktor Škudar.

Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar te pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, turizam i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.


Fotogalerija