Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. svibnja 2020.

Ukupno će kroz Javni natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima na području Krapinsko-zagorske županije biti isplaćeno 215.000 kuna za 43 obrta. Župan Željko Kolar je u Mariji Bistrici simbolično uručio ugovore o dodjeli potopra vlasnicima 3 obrta: Ivici Mesaru, vlasniku obrta za izradu tradicijskih igračaka Pan, Jasni Bogović Pavlini – vlasnici krojačkog obrta Jasna  te Gordani Mahmet Habazin –  vlasnici Medičarskog obrta Mahmet. „Županija od 2006 godina daje potporu tradicijskim obrtima te smo tako i prošle godine imali natječaj gdje je 21 tradicijski obrt dobio bespovratnih 159.000 kuna. To su ljudi koji imaju nevjerojatnu energiju i želju da zadrže tu našu tradiciju. Ove godine smo zbog koronavirusa odlučili da praktički svi registrirani tradicijski obrti zaslužuju jednu financijsku pomoć – biti zatvoren i ne raditi ovako dugo teško podnose i obrti sa puno većim prometom i maržom od tradicijskih. Krapinsko-zagorska županija će zajedno sa županijskom Obrtničkom Komorom i Cehom tradicijskih obrta i dalje pratiti što će se događati na tržištu te ako bude potrebe i ako zajednički donesemo takvu odluku, intervenirat ćemo još jednom“ – kazao je župan Kolar te posebno apelirao na sve oni koji donose odluke:
Svi oni koji donose odluke moraju gledati specifičnosti i potrebe pojedinih područja. S obzirom na gospodarsku štetu koju je koronavirus već uzrokovao i neizvjesnu budućnost, izuzetno je bitno da sve odluke budu jasne i prezicne te da se u ovoj gospodarskoj krizi svima onima koji žele raditi to i omogući“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore KZŽ Vlasta Hubicki je istaknula da su županijska sredstva za pomoć tradicijskim obrta ove godine isplaćena kao pomoć zbog koronavirusa. „Mislim da smo jedina Županija koja je na taj način reagirala. Želim reći da je pred tradicijskim i umjetničkim obrtima i nastavak ovog našeg puta, tako da se izuzmemo iz zakona o trgovini i da idemo prema turističkom sektoru. To je put ne samo 14 radnih nedjelja, nego općenito radne nedjelje svima nama koji živimo ovdje uz Svetište Majke Božje Bistričke, ali i svima koji su dio naših brojnih manifestacija i svega što znači tradiciju u našem kraju“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore KZŽ  Vlasta Hubicki te na samom kraju poručila: „Pozivam sve da dođu u Mariju Bistricu, da oslade nepce medenjacima, da popiju čašu gvirca, da kupe i zapalu svijeći i da odnesu srce na kojem piše Vrnul se bum na Bistricu“.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško također je istaknuo kako je županijska pomoć tradicijskim obrtima već i sama postala tradicija. „Ove godine županija je iznašla i dodatna sredstva za naše kolege koji su bili u poteškoćama zbog korona virusa. Milim da je to pomoć njima svima da prebrode ovu krizu te se nadam da će i sljedeće godine dobiti sredstva, koja ima puno znače, da ne govorimo o svemu onome što nam nose u zašiti djedovine“ – kazao je predsjednik Pleško.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji što je osigurala dodatna sredstva kako bi ublažila posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa,  najavio sličnu pomoć općine te posebno naglasio važnost starih zanata pod zaštitom UNESCO-a.

Okupljene je pozdravila i pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, koja je podsjetila da je Natječaj bio otvoren od 27. travnja do 5. svibnja 2020. godine. „Od strane Ceha tradicijskih obrta došla je inicijativa da se ove godine krene ranije sa natječajem i da se pomogne obrtima koji nisu u ovoj situaciji mogli raditi. Prihvatljivi su bili korisnici, tradicijski i umjetnički obrti, sa područja KZŽ-e koji Sukladno odluci Nacionalnog stožera CZ nisu mogli raditi” rekla je pročelnica Mihovilić i dodala kako je pristiglo 47 prijava, a odobrene su 43 pomoći, pa je županija u proračunu ranije predviđenih 100 tisuća kuna, podigla na 215 tisuća kuna, dakle po 5 tisuća za sve kojima je pomoć odobrena

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/CAw-oxxFpSe/


Fotogalerija